FAQ

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoelang duurt het onderzoek? 

In principe duurt het onderzoek een jaar, waarbij er elke 3 maanden een meetmoment is. Na een jaar hopen we het onderzoek te kunnen verlengen en je langer te kunnen volgen.  

 

Wanneer mag je deelnemen aan het onderzoek?  

Je mag deelnemen aan ons onderzoek als je in september in Wageningen gaat beginnen met je eerste bacheloropleiding, als je Nederlands spreekt en als je minstens 16 jaar oud bent.  

 

Hoeveel krijg ik betaald als ik meedoe aan het Wageningen Student Cohort? 

Als je deelneemt aan het onderzoek, krijg je voor deelname aan het eerste jaar een vergoeding van 85 euro (als je geen toestemming geeft voor veneuze bloedafname) of 95 euro (als je wel toestemming geeft voor veneuze bloedafname). 

 

Is het onderzoek anoniem? 

Bij het verwerken van jouw gegevens zullen deze niet naar jou terug te leiden zijn, daarin is het onderzoek dus anoniem. Wel hebben we jouw contactgegevens nodig voor het deelnemen aan de studie, zodat we je kunnen uitnodigen voor de meetmomenten en we de deelnemersvergoeding naar je over kunnen maken. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.


Hoe lang duurt het eerste inloopmoment?

Op het eerste inloopmoment kom je langs op een toestemmingsformulier te tekenen, materialen op te halen en je laatste vragen te bespreken die je niet hebt kunnen stellen via e-mail of WhatsApp. Al met al duurt dit niet langer dan een kwartier. Wel kan het zijn dat je moet wachten voordat je aan de beurt bent, waardoor het handig is als je voor jezelf op iets langer rekent. 


Hoe lang duurt het eerste meetmoment?

Bij het eerste meetmoment zal je je inschrijven voor een tijdslot voor 30 min. Dit is het moment dat het langste zal duren van het onderzoek, omdat we jou alles rustig willen uitleggen.  Meestal zal het eerste meetmoment ook niet langer duren dan de 30 minuten waarvoor je je hebt ingeschreven, maar het kan een beetje uitlopen als het bijvoorbeeld erg druk is. Als je een afspraak/tentamen/practicum/etc. hebt waardoor je niet langer dan de 30 minuten kan komen, geef dit bij binnenkomst dan even aan!

 

Mag ik meedoen als ik een bepaald dieet volg of een allergie heb? 

Ja, elk dieet en eetpatroon is welkom in ons onderzoek!  

 

Waar vindt het onderzoek plaats? 

Het onderzoek zal deels thuis plaatsvinden en deels op de campus bij de Human Nutrition Research Unit in het gebouw Helix.  

 

Kan ik ook later nog meedoen aan het onderzoek? 

Omdat we graag inzicht willen krijgen hoe het eetpatroon en de gezondheid van studenten verandert wanneer ze beginnen met studeren in Wageningen, zijn wij alleen op zoek naar eerstejaars bachelor studenten die in september 2023 zijn begonnen. Als je nog niet mee kan/wil doen aan het onderzoek, ben je helaas geen geschikte deelnemer voor het Wageningen Student Cohort. 

 

Ik ben bang voor naalden/bloed. Mag ik dan meedoen aan het onderzoek? 

De keuze om bloed af te laten nemen uit de ader is optioneel. Als je dat liever niet wilt, kan je ook kiezen om mee te doen aan het onderzoek zonder een veneuze bloedafname te doen. Wel zullen we bij elke deelnemer via een vingerprik metingen doen. Bij een vingerprik zal er met een hele kleine naald een druppeltje bloed geprikt worden.  

 

Zijn er nadelen aan meedoen aan het onderzoek of kan het gevaarlijk zijn? 

Meedoen aan het onderzoek is niet gevaarlijk. Wel kunnen de metingen als oncomfortabel ervaren worden en kan je van de bloedafname mogelijk blauwe plekken krijgen. Verder kost het tijd om de vragenlijsten in te vullen. 

 

Kan ik ook nog stoppen met het onderzoek? 

Ja. Meedoen aan het onderzoek is en blijft vrijwillig. Dat betekent dat je altijd kan kiezen om te stoppen met het onderzoek. Gegevens die we tot dat punt hebben verzameld zullen we wel mogen blijven gebruiken.  

 

Zijn de metingen verplicht? 

Als je besluit mee te doen aan het onderzoek, zijn de metingen verplicht. Wij verwachten dat je thuis je urine/ontlasting verzamelt en de vragenlijsten invult en dat je naar de afspraken op de campus komt. Wel houd je altijd de vrijheid om ieder moment te kunnen stoppen met het onderzoek. De enige meting die niet verplicht is, is de bloedafname uit de ader. Je mag kiezen of je dit wel of niet wilt laten afnemen. Dit zal je aangeven op het toestemmingsformulier 

 

Wat gebeurt er met mijn gegevens? 

Je lichaamsmaterialen zullen bewaard worden om te analyseren en je gegevens zullen, versleuteld met een code, worden gebruikt om onderzoeksvragen te beantwoorden en deze te publiceren. De gepubliceerde resultaten zullen niet naar jou terug te leiden zijn. Je bloed, urine, haar en ontlasting worden maximaal 15 jaar bewaard in het lab van Wageningen University & Research. 

 

Wat als ik ziek ben op de dag van de metingen? 

Als je niet meer kan komen op het afgesproken meetmoment, bijvoorbeeld door ziek zijn of door dringende persoonlijke omstandigheden, laat dit ons dan weten. Dit kan het snelst via een WhatsApp-berichtje, maar natuurlijk ook via een e-mail. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. 

 

Wat als ik vergeet te komen op het meetmoment of als ik de vragenlijst niet invul? 

Als je niet naar het afgesproken moment komt, zullen we je proberen te bereiken, daarvoor hebben we ook jouw telefoonnummer nodig. Dan zullen we overleggen of je alsnog kan komen of een inhaalmoment ingepland kan worden.  


Waarom krijg ik geen melding van de Traqq-app?

De Traqq app vraagt je in een periode van 2 weken op 3 dagen bij te houden wat je op die dag eet. Dit gebeurt op een willekeurige dag en het kan dus ook goed dat jij op een andere dag dan andere deelnemers meldingen krijgt. Zolang je ingelogd bent en je meldingen aan hebt staan, moet alles goed komen.


Wat moet ik doen als ik vergeten ben de Traqq-app in te vullen?

Het kan gebeuren dat je een keer de Traqq-app vergeet in te vullen wanneer je een melding krijgt, vandaar dat je één melding per dag mag missen. Als je meer dan één moment niet invult per dag, krijg je op een nieuwe dag meldingen. Dit gebeurt vanzelf, maar hierom is het wel belangrijk je meldingen aan te hebben staan en regelmatig je telefoon te checken. 

 

Wanneer krijg ik mijn gezondheidsgegevens te weten? 

Indien mogelijk worden kort na ieder meetmoment je individuele gezondheidsgegevens met jou gedeeld, maar je krijgt de gegevens uiterlijk na een jaar te weten. 

 

Wanneer word ik uitbetaald? 

Elke 3 maanden zal je betaald worden, in totaal krijg je 85 of 95 euro voor deelname aan het eerste jaar. Voor de uitbetaling van de vergoeding hebben we je BSN-nummer en rekeningnummer nodig. Dit zal in één van de vragenlijsten worden nagevraagd.